I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is a woman's prayer performed while following an Imam whose prayer is being broadcasted via the television valid, and does she receive the reward of congregational prayer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Among the conditions for the validity of following an Imam (Iqtida’) is that the Imam and the follower must be in the same location. Therefore, the prayer of one who follows an Imam whose prayer is being broadcasted via television from a distant location is not valid. However, if the follower is with the Imam in the same mosque, the prayer is valid. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on men wearing rings (those made of silver and of other metals, such as iron), and are there conditions for men wearing rings?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for men to wear a silver ring on the right hand, following the practice of the Prophet (peace and blessings be upon him). It is reported in Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, on the authority of Anas ibn Mālik (may Allah be pleased with him), that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) took a silver ring and had “Muḥammad Rasūl Allāh” engraved on it. He said: “I have taken a ring of silver and had ‘Muḥammad Rasūl Allāh’ engraved on it, so let no one engrave the like of its engraving.”
It is a condition that the silver ring not exceed the size customary in the local norm (ʿurf). If it does, that is extravagance (isrāf). A ring made of a metal other than silver, such as iron or copper, is permissible to wear without disapproval (karāhah), except gold, which is forbidden (ḥarām) for a man to wear.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/p.586): “It is permissible, without disapproval, to wear a ring of iron or lead. It is sunnah for a man to wear a silver ring on the little finger of his right or left hand. Wearing it on the right is better, and it is permissible on the left, and on both together.”
It is also stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.97): “It is lawful for him, that is, the man, and likewise the khunthā (person of indeterminate sex), indeed all the more so, to wear a ring of silver, by consensus (ijmāʿ), because the Prophet (peace and blessings be upon him) took a ring of silver, narrated by the two Shaykhs (al-Bukhārī and Muslim). Wearing it is in fact sunnah, whether on the right or the left, though the right is better according to the sound position, as stated in the chapter on clothing in al-Rawḍah… The Shāfiʿī jurists did not specify the permitted size of the ring, and they probably relied on custom (ʿurf), that is, the custom of that country and the habit of people of his standing in it. Whatever exceeds that is extravagance, as they said regarding a woman’s anklet. This is the reliable position (al-muʿtamad).” And Allah Almighty knows best.