What is the ruling on the cessation of blood after (40) days from delivery, but later continued sporadically during two days of Ramadan?
Once postpartum bleeding (Nifas) ceases, and the woman is certain that it won`t reoccur, then she becomes ritually pure and so she is free to make Ghusl (purificatory bath), pray, and fast. If the bleeding reoccurs before fifteen days from its cessation, and before the end of (60) days after delivery, then the ruling on postpartum bleeding is effective, and her fasting and prayer are null and void, thus she must make up the fasting that she missed and not the prayer during those particular days.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on eating or drinking during the circumambulation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked (makrūh) to eat or drink during the circumambulation (ṭawāf).
Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī states in al-Majmūʿ: "It is disliked to eat or drink during ṭawāf, and the dislikedness of drinking is lighter. Neither of them, nor both together, invalidates the ṭawāf. Al-Shāfiʿī said: 'There is no objection to drinking water during ṭawāf, and I do not consider it sinful; however, I prefer that it be avoided, as refraining from it is more befitting in terms of proper conduct.' Among those who explicitly stated the dislikedness of eating and drinking, and that drinking is the lesser of the two, is the author of al-Ḥāwī."
If, however, a person is in genuine need of drinking, then there is no dislikedness in doing so. In any case, the ṭawāf itself remains valid. And Allah the Almighty knows best.
Is it permissible for women to gather in one of their homes to pray Tarawih?
Yes, it is recommended (mustahabb) for women to pray Tarawih in congregation if they gather, even if it is not in the mosque.
In fact, praying at home is better for them, as it avoids the potential concerns associated with going to the mosque.