What are the benefits of slaughtering an Aqeeqah?
All Perfect Praise be to Allah, The Lord of The Worlds, and may His Peace and Blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions. Extending thanks to Allah for His grace, expressing happiness for having a newborn, declaring lineage, and feeding the mother to compensate for the blood that she had lost during delivery.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
I have a brother who is harsh in his dealings [with me], and many problems have occurred between us, and I do not intend to reconcile with him. What is the ruling of Islamic Law on that?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a Muslim to abandon or boycott his fellow Muslim brother for more than three days. This is based on the saying of the Messenger of Allah, peace and blessings be upon him: "It is not lawful for a Muslim to forsake his brother for more than three [days], meeting each other but one turns away and the other turns away, and the better of the two is the one who initiates the greeting (salam)." (Reported by al-Bukhari.)
A Muslim must strive to end such estrangement (hajr), so as not to fall under the prohibition mentioned in the hadith. If he takes the initiative to reconcile but the other party does not respond, then there is no sin upon him. We remind [ourselves] of the saying of Allah, the Exalted: "And let them pardon and overlook. Do you not wish that Allah should forgive you? And Allah is Forgiving and Merciful." (An-Nur/22). And Allah, the Exalted, knows best.
The imam recited a verse containing a prostration of recitation (*sajdat al-tilāwah*) but did not prostrate. After the imam's *salām*, a follower (*maʾmūm*) performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because the imam had not performed the prostration of recitation. Is it permissible to go against the imam in this way?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no sin on the imam if he omits the prostration of recitation (sujūd al-tilāwah), even deliberately. The maʾmūm (the one following the imam) is obliged to follow the imam in the prayer, so if the imam does not perform the prostration of recitation, it is not permissible for the follower to prostrate, because the imam is appointed only to be followed.
If the follower introduces a prostration after the imam’s salām but before his own salām, in a case where there is no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw), his prayer is invalidated if he knew it to be prohibited. Otherwise, he is excused on account of his ignorance and his prayer is not invalidated.
It is stated in Ḥāshiyat al-Imām al-Jamal ʿalā Fatḥ al-Wahhāb: “His statement: ‘So the omission of the hayʾāt (the non-essential sunnahs of the prayer) is not compensated for by prostration; if one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to his ignorance.’”
Since this issue is one that is hidden from the laymen, as it is among the subtleties of knowledge, and the laymen are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of this issue is not invalidated, with the necessity of learning the rulings remaining. As for after knowing it, the prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.