What is the ruling of Islam on swearing by Allah without intending to take an actual oath?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If someone swears by Allah without intending to take an actual oath, and without the firm resolve to bind themselves to it, then there is no sin or expiation (Kaffarah) required of them. Allah the Exalted says {what means}: 'God will not call you to account for thoughtlessness in your oaths, but for the intention in your hearts; and He is Oft-forgiving, Most Forbearing.' [Al-Baqarah/225]. However, a Muslim should avoid swearing oaths excessively so that their tongue does not become accustomed to it. Allah the Exalted says {what means}: 'And make not God’s (name) an excuse in your oaths against doing good, or acting rightly, or making peace between persons; for God is One Who heareth and knoweth all things.
' [Al-Baqarah/224]. And Allah the Exalted knows best."
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the ablution of one who washes his arms from the wrist to the elbows?
In the school of Imam al-Shafi'i (may Allah have mercy on him), washing the arms (hands) is achieved by washing the arms completely, from the fingertips to the elbows. Washing only the palms at the beginning is insufficient, as washing them at the beginning is a Sunnah, but after washing the face, it becomes obligatory (fard). The person performing ablution must wash his palms along with the arms after washing the face. If he does not wash his palms, his ablution is invalid and not correct. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on performing Tahajjud after the Witr?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for one who has prayed the Witr to perform voluntary (Nafl) prayers after it. However, it is preferable for the Witr to be the final prayer of the night. Therefore, if a person is confident that they will wake up during the night for Tahajjud, it is recommended for them to delay the Witr until after the Tahajjud. Conversely, if one fears they may not wake up, they should perform the Witr before sleeping.
Al-Khatib al-Shirbini (may Allah have mercy on him) stated: 'It is not disliked (Makruh) to perform Tahajjud after the Witr, but it is not recommended to do so intentionally.' [Mughni al-Muhtaj, Vol. 1/P.454]. And Allah the Exalted knows best."