What is the ruling on istibra' and how is it performed?
Istibra' (cleansing from urine) is recommended. It is for a person to ensure that nothing remains of urine in its passage before performing istinja'. Its method is: to clear the throat (or cough slightly), shake the penis (meaning to pass fingers along it to expel any remaining urine if needed), and walk a few steps to the extent that one thinks nothing of urine remains if walking is needed. Each person knows his own nature best. The preferred opinion is that this differs among people. The objective is for one to think that nothing remains in the urinary passage that he fears will exit later. And Allah the Almighty knows best.
Does post-natal bleeding (Nifas) stop before forty days after childbirth?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, post-natal bleeding (Nifas) can cease before the completion of forty days. If the bleeding stops completely and its return is not expected, the woman has attained ritual purity (Taharah), even if forty days have not yet passed. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on discharging one's zakāh obligation through the provision of a specific benefit (manfa‘ah) — such as performing a surgical operation for a patient, or providing housing to a tenant, and counting the value of this service as zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory to pay zakāh from the actual asset (‘ayn al-māl) upon which zakāh is due, except in the case of zakāh on trade goods ('urūḍ at-tijārah), which is paid based on their monetary value. In all cases, zakāh must be given in the form of tamlīk (a full transfer of ownership), based on the words of Allah, the Mighty and Majestic (which mean): "Zakāh expenditures are only for the poor and for the needy, and for those employed to collect [zakāh], and for bringing hearts together [for Islam], and for freeing captives [or slaves], and for those in debt, and for the cause of Allah, and for the [stranded] traveler — an obligation [imposed] by Allah. And Allah is Knowing and Wise" [at-Tawbah/60]. The letter "lām" (لِ) in this verse — as in "lil-fuqarā'" ("for the poor") — indicates possession/ownership (lām al-milk).
It is not permissible to fulfill one's zakāh obligation by providing a benefit or service (manfa‘ah) — such as housing, education, or medical treatment — in place of the zakāh itself. This is because zakāh must be paid as wealth (māl) that is transferred into the ownership of the poor recipient, whereas such services are intangible benefits that are not, in themselves, capable of being formally transferred in ownership (ghayr qābilah lit-tamlīk). And Allah, the Exalted, knows best.