Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the Islamic ruling on the aqiqa?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The 'aqīqah is a confirmed Sunnah (sunnah mu'akkadah). Two sheep are to be slaughtered for a newborn boy, and one sheep for a newborn girl. This is established by numerous Prophetic traditions, among them:
The narration of Samurah ibn Jundub, may Allah be pleased with him, who reported that the Messenger of Allah ﷺ said: "Every child is held in pledge for his 'aqīqah, which is slaughtered on his behalf on the seventh day, and he is named, and his head is shaved." — Narrated by al-Tirmidhī, who graded it as ḥasan ṣaḥīḥ.
And the narration of 'Ā'ishah, may Allah be pleased with her, who said: "The Messenger of Allah ﷺ commanded us to slaughter one sheep as 'aqīqah for a girl, and two sheep for a boy." — Narrated by Aḥmad and Ibn Mājah.
The imperative in these narrations is understood to denote recommendation rather than obligation, based on the ḥadīth of 'Amr ibn Shu'ayb, on the authority of his father, on the authority of his grandfather, who said: The Messenger of Allah ﷺ was asked about the 'aqīqah, whereupon he said: "Allah does not love 'uqūq" — as though he disliked the name itself — and then said: "Whoever has a child born to him and wishes to offer a sacrifice on their behalf, let them do so: two equivalent sheep for a boy, and one sheep for a girl." — Narrated by Aḥmad and Abū Dāwūd.
The legal inference drawn from this narration is that the Prophet ﷺ linked the slaughter to the wish and willingness of the individual, saying: "whoever wishes to offer a sacrifice... let them do so" — thereby indicating that the 'aqīqah is recommended (mustaḥabb) and not obligatory (wājib).
And Allah Almighty knows best.
Is it a condition for I‘tikaf to be performed in the mosque?
Yes, for I‘tikaf to be valid, it must be performed in a mosque. I‘tikaf is not valid if performed at home or elsewhere.