Is it permissible to offer an absentee funeral prayer?
Yes, it is permissible to offer an absentee funeral prayer.
What is the ruling of Islamic Law on selling gold or silver in installments or for a differed price?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is prohibited (haram) to sell gold or silver in installments or for a deferred price; rather, immediate hand-to-hand exchange (Taqabud) is mandatory, otherwise, it is considered usury (Riba). The Messenger of Allah ﷺ said: 'Gold for gold, silver for silver, wheat for wheat, barley for barley, dates for dates, and salt for salt—like for like, hand to hand. Whoever increases or asks for an increase has engaged in Riba; the receiver and the giver are the same in this regard.' (Narrated by Muslim). Furthermore, when exchanging new gold for used gold, they must be of equal weight, or it falls into Riba.
The permissible solution (al-makhraj) is for the merchant to purchase the used gold for cash first, and then sell the new gold for cash in a separate transaction. However, the price must be paid during the sitting of the contract (Majlis al-Aqd) for both deals. Alternatively, the jeweler may take the used gold with the intent of remodeling or repairing it, and then charge a fee for the craftsmanship or repair work. And Allah the Exalted knows best."
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is the son of the sister by breastfeeding considered a mahram in Islam, and is it permissible for a woman to go for Hajj with him?
Everything that is prohibited by lineage is also prohibited by breastfeeding. The son of the sister by breastfeeding is considered a mahram, just like the son of the sister by blood, and it is permissible for him to be her mahram for Hajj and Umrah. And Allah Knows Best.