Articles

Statement on the so-Called "Deal of the Century"
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 30-01-2020

In the Name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful

Statement on the so-Called "Deal of the Century"

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His blessings and peace be upon Prophet Mohammad, all his kin and companions.

The General Iftaa` Department censures and rejects the so-called "Deal of the Century" and affirms that Jerusalem is the capital of Palestine and that the Hashemite custodianship over it is amongst the non-negotiable, religious and national principles. It also affirms the right of the Palestinians to live on their national territory and that none has the right to surrender a bit of sand from the land of Palestine. Jordan will continue to defend Jerusalem, its holy sites and the blessed land of Palestine, and this is the position of all Jordanians led by His Majesty King Abdullah II. Allah Says (What means): "And God hath full power and control over His affairs; but most among mankind know it not." [Yousef/21]. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to hold Jumu‘ah prayers?

No, it is not a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to have Jumu‘ah prayers. However, if a person vows to perform continuous I‘tikaf, and Jumu‘ah occurs within that period, then they must observe I‘tikaf in a mosque where Jumu‘ah is held so that they do not break their continuity by leaving for Friday prayer.

Does buying meat equivalent to the weight of a slaughtered animal and distributing it avail for an udhiyah?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
That does not avail for the sacrifice (uḍḥiyyah), because the sacrifice necessarily requires slaughtering an animal from the category of anʿām (camels, cattle, and sheep/goats) within a specified time.
 
Rather, that is considered a form of charity (ṣadaqah) for which one is rewarded, but not an udhiyah. And Allah Almighty knows best.

There are olive trees within the precincts of the mosque, and my father covers the costs of electricity, water, and other needs of the mosque. Is it permissible for him to take the olive harvest?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If trees and fruit-bearing crops are planted in a mosque for the mosque itself, they may only be spent on the mosque’s interests. If they were planted for the public way (musabbalah), that is, for the general public, then any Muslim who enters the mosque may eat from them. If the planter’s intention is unknown, they are treated like those dedicated for public use, wherever custom has so run.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.6/p.295): “The fruit of a tree planted for the mosque within it is not freely permitted without compensation. Rather, the imam spends its equivalent value on the mosque’s interests. The tree left its planter’s ownership here without any verbal declaration because of the evident indication. The case of planting it for the mosque excludes planting it as musabbalah, in which case eating from it without compensation is permissible, and likewise if his intention is unknown, where custom has so run. The tree may be uprooted from the mosque if the imam sees fit. Indeed, if he makes the plot a mosque while a tree stands in it, the imam may uproot it, even if the endower included it within the endowment (waqf).”
The father is a donor (mutabarriʿ), so he is not entitled to take anything in return for his donation to the mosque.
The Ministry of Awqāf is the body that supervises the affairs of endowments, so it must be consulted and the Sharīʿah and administrative instructions regulating such matters must be considered. And Allah Almighty knows best.