What is the ruling on offering an Udhiyah on behalf of another with their permission?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else with their permission, even if the person performing it has not offered a sacrifice for themselves. It is stated in Sharh Manhaj al-Tullab (Vol.5/P.261) by Zakariya al-Ansari: "No one may offer a sacrifice on behalf of another without their permission... as opposed to when permission has been granted." And Allah the Almighty knows best.
What are the conditions that must be met for the 'aqīqah to be valid?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The 'aqīqah is like the recommended uḍḥiyyah in terms of the type of animal, its age, and its required characteristics — since it is a recommended slaughter and therefore resembles the uḍḥiyyah in its rulings.
It is agreed upon without any difference of opinion that the 'aqīqah is not valid with any animal other than livestock (al-na'am — camels, cattle, and sheep). Likewise, an animal with a disqualifying defect — such as obvious illness, lameness, or blindness in one eye — does not suffice, as has previously been explained in the rulings of the uḍḥiyyah. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for the wife to give the Zakah (obligatory charity) of her money to her poor husband?
Yes, it is permissible for the wife to give from the Zakah of her money to her poor husband. And Allah Knows Best.