Articles

Statement on the so-Called "Deal of the Century"
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 30-01-2020

In the Name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful

Statement on the so-Called "Deal of the Century"

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His blessings and peace be upon Prophet Mohammad, all his kin and companions.

The General Iftaa` Department censures and rejects the so-called "Deal of the Century" and affirms that Jerusalem is the capital of Palestine and that the Hashemite custodianship over it is amongst the non-negotiable, religious and national principles. It also affirms the right of the Palestinians to live on their national territory and that none has the right to surrender a bit of sand from the land of Palestine. Jordan will continue to defend Jerusalem, its holy sites and the blessed land of Palestine, and this is the position of all Jordanians led by His Majesty King Abdullah II. Allah Says (What means): "And God hath full power and control over His affairs; but most among mankind know it not." [Yousef/21]. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it obligatory to have an intention (niyyah) for every prayer?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is obligatory for the worshiper to have a specific intention (Niyyah) for every prayer, meaning they must consciously intend the act of worship they are performing. The intention is a pillar (Rukn) of the prayer, and the prayer is not valid without it. It is not a requirement to utter the intention verbally; rather, doing so is considered a recommended Sunnah. And Allah the Exalted knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on the fasting of a woman who has reached menopause if menstrual blood flows?

If a woman reaches the age of menopause (which is usually sixty-two) and her menses have ceased, then she sees blood after that, and its duration is not less than a day and a night (24 hours), it is menstruation (hayd). If it is less than a day and a night, she is considered as having non-menstrual vaginal bleeding (mustahada), so she fasts and prays. However, she must perform ablution for every obligatory prayer after its time enters, pray immediately, and be treated as a person with a continuous condition. There is no specific end limit for a woman's menstruation; it is possible as long as the woman is alive. And Allah the Almighty knows best.