For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who possesses gold with the intention of saving/hoarding it, and owns nothing else — is he obligated to sell a portion of it in order to pay the zakāh due on it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh becomes immediately obligatory on cash, and likewise on gold — that which is not designated for a woman's personal adornment— once both reach the niṣāb (minimum threshold liable for zakah) and a full ḥawl (lunar year) has passed over them. It is not permissible to delay payment when it is genuinely possible to pay — meaning, when the wealth and the eligible recipients are both available. It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.129): "Zakāh is obligatory immediately once it becomes feasible to pay it, meaning when the wealth and the eligible recipients are both present."
The one paying zakāh must discharge the obligatory zakāh due on saved (hoarded) gold either from the gold itself, or from its equivalent monetary value, in the event that no other funds are available — since paying from the gold itself is the original default (al-aṣl). It becomes permissible to pay from other funds instead only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency, as stated in Asnā al-Maṭālib (Vol.1/p.366): "When a full ḥawl has elapsed on wealth other than trade goods... zakāh attaches to the actual asset itself (al-‘ayn), and the poor effectively become partners in it — even, for example, [becoming partners] in camels through the value of a sheep [owed as zakāh on them]... Paying from other wealth is permitted only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency."
Accordingly: the one paying zakāh must discharge it either from the actual saved gold itself, or by selling a portion of the gold equal to the amount of zakāh owed. He may also borrow money to pay the zakāh, or pay the zakāh in installments before the ḥawl is complete [as an advance payment]. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on compensating the patient in case of medical error on the part of the treating physician?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The foundational principle is that every mistake issued by a physician that causes harm to another due to his negligence or lack of expertise obligates him to guarantee liability and compensate the harmed party. The Sharia maxim, in this regard, states: "The direct actor is liable."
Ibn Qudamah (may Allah have mercy on him) says: "As for if he was skilled but his hand committed an error—such as exceeding the proper limit of incision, cutting in an incorrect site, cutting with an instrument that inflicts excessive pain, or cutting at an unsuitable time—he is liable, because it is destruction (Itlaf) whose liability does not differ between intent and mistake, thus resembling the destruction of property; and because it is a prohibited act, so he guarantees liability for its secondary effects." [Al-Mughni].
However, if the physician performed what was necessary in the most complete manner and took all measures of care and caution, but complications occurred that could not be avoided according to specialists, then no liability rests upon him.
Shaykh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) says: "The cupper and the circumciser bear no liability if they have not been negligent, and likewise the veterinarian if he bleeds an animal and it perishes." [Rawdat al-Talibin].
Al-Khattabi (may Allah have mercy on him) said: "I know of no disagreement that if the practitioner transgresses and the patient perishes, he is liable. Anyone who undertakes knowledge or practice he does not know is a transgressor; so if perishing arises from his action, he is liable for the blood-money (Diyah) while capital retaliation (Qisas) is dropped from him, because he did not act independently without the patient's permission. And the physician’s offense in the view of the generality of jurists is borne by his agnates ('Aqilah*)."* [Ma'alim al-Sunan].
If negligence or transgression is established against the physician, it is necessary to compensate the patient or seek forgiveness from him. And Allah Almighty knows best.
Is fidyah required for someone who breaks their fast due to a valid excuse?
● If the excuse is permanent, such as a chronic illness with no hope of recovery or old age, then fidyah is required. This means feeding one needy person for each missed fasting day.
● However, if the excuse is temporary, such as menstruation, postnatal bleeding, or a temporary illness, then only making up the missed fasts (qada) is required, and fidyah does not apply.