For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who eats or drinks while uncertain about the arrival of dawn, then later finds out that dawn had not yet broken?
If a person does this, their fast remains valid, as it is confirmed that they ate during the night. Similarly, if someone eats while uncertain and remains unsure whether they ate before or after dawn, their fast is still valid. This is based on the maxim of Sharia Law, which states: "Certainty is not removed by doubt." Certainty, here, is the presence of night, and the doubt concerns the arrival of dawn. Therefore, one relies on certainty and disregards doubt.
Who is responsible for performing the aqiqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The one upon whom the 'aqīqah is incumbent is whoever is obligated to financially maintain the newborn — whether the father, paternal grandfather, or mother. It is to be performed from their own wealth, not from the wealth of the newborn child.
As for one upon whom the financial maintenance of the newborn is not obligatory, they may not perform the 'aqīqah except with the permission of the one upon whom it is obligatory — namely, the father. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the follower (*maʾmūm*) reciting Sūrat al-Fātiḥah behind the imam?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
In our school of Islamic thought, the Shāfiʿī school, reciting al-Fātiḥah is obligatory in every rakʿah of the prayer for the imam, the follower (maʾmūm), and the one praying individually (munfarid), because it is one of the pillars (arkān) of the prayer. Whoever does not perform it, his prayer is invalid, whether the prayer is silent (sirriyyah) or audible (jahriyyah), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “The prayer of the one who does not recite the Opening of the Book (Fātiḥat al-Kitāb) is invalid.” Agreed upon.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik, one of the books of the Shāfiʿī school: “He recites al-Fātiḥah in every rakʿah, whether he is the imam, the follower, or the individual worshipper.”
The jurists of the other schools hold a different opinion, which was previously explained in Fatwa no. (
3169); please refer to it. And Allah Almighty knows best.