How is the beginning of Ramadan determined?
1. Completing 30 days of Sha‘ban, or
2. Sighting the crescent moon after sunset on the 29th day of Sha‘ban.
It is Sunnah to search for the moon, and it is obligatory to follow the official authorities responsible for announcing it.
What is the ruling on attending relatives` parties held in public halls, or hotels since if we don`t, we will be subjected to their admonition?
If such parties involve mixing between men and women, or forbidden acts such as listening to songs with sinful lyrics, then attending them is forbidden from the view point of Sharia since people`s admonition is nothing compared to Allah`s, The Almighty`s, wrath.
Is it permissible for a person to give the Zakah (obligatory charity) to his daughter-in-law?
Yes, it is permissible for a person to give the Zakah to his daughter-in-law if she was poor, and none provided for particularly by whom are obliged to provide for her. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.