Is it permissible for women to gather in one of their homes to pray Tarawih?
Yes, it is recommended (mustahabb) for women to pray Tarawih in congregation if they gather, even if it is not in the mosque.
In fact, praying at home is better for them, as it avoids the potential concerns associated with going to the mosque.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it recommended (mustaḥabb) for the one offering a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ) to eat from its meat?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is highly recommended (Mustahabb) for the person offering a voluntary Udhiyah (sacrificial animal) to eat from its meat, but it is not an obligatory requirement (Wajib). Allah the Almighty says {what means}: "So eat of them and feed the needy who do not beg and the beggar. Thus have We subjected them to you that you may be grateful." (Al-Hajj/ 36)
"So eat of them": This directive is an encouraging recommendation, not a binding command.
The Qani’ (the needy who do not beg): Refers to a poor person who refrains from asking people for help out of dignity.
The Mu’tarr (the beggar): Refers to a poor person who explicitly asks others for assistance. And Allah the Almighty Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on shaving body hair and clipping the nails for one who is in a state of major ritual impurity (*junub*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended for one in a state of major ritual impurity (junub) not to remove anything from his body until after the ritual bath (ghusl). It is stated in Bushrā al-Karīm bi-Sharḥ Masāʾil al-Taʿlīm (p. 135): “It is recommended for one in a state of janābah and the like not to remove anything from his body until after ghusl, because the parts of the body return to him in the Hereafter, and he returns in a state of janābah, as a rebuke to him. Then it is removed from him, except for the original parts. It is said that every hair demands its due for its janābah.”
It is stated in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.341): “If he wishes to combine shaving and the Friday ghusl, he should delay the shaving until after the ghusl if he is in a state of janābah, so that the ghusl removes its trace from the hair.” And Allah Almighty knows best.