Is it permissible to divide a single Sa‘ of Zakat al-Fitr—or its equivalent value in cash—among more than one poor person?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Zakat al-Fitr is estimated at one Sa‘ per person, but the number of people to whom this Sa‘ can be given has not been specified. For this reason, it is permissible to distribute a single Sa‘ among more than one poor person. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on offering the sacrifice (uḍḥiyah) using the wealth of a minor or a legally incompetent person (safīh)?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian (walī) of an orphan or a legally incompetent person (safīh) to offer the sacrifice (uḍḥiyah) on behalf of the minor or the safīh using their wealth, because the guardian is charged with exercising caution over their wealth and is prohibited from giving any of it away voluntarily, and the udḥiyah is a voluntary act of charity (tabarru'). The guardian may, however, offer the sacrifice using his own personal wealth. And Allah, the Most High, knows best.
Who is responsible for performing the aqiqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The one upon whom the 'aqīqah is incumbent is whoever is obligated to financially maintain the newborn — whether the father, paternal grandfather, or mother. It is to be performed from their own wealth, not from the wealth of the newborn child.
As for one upon whom the financial maintenance of the newborn is not obligatory, they may not perform the 'aqīqah except with the permission of the one upon whom it is obligatory — namely, the father. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.