Articles

A Statement on Banning Forbidden Festivals
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 04-09-2014

 

A Statement on Banning Forbidden Festivals

 

All perfect praise be to Allah. Peace and blessings be upon Prophet Mohammad and upon his family and righteous companions.

Calls have recently spread via some means of media for holding festivals that carry exotic names and involve aberrant activities. The most recent of these is the so-called "The Wine Festival"

We stress that calling for such festivals, holding them and taking part in them violates the teachings of our Islamic faith, and they aren`t a part of  our authentic Islamic values as well as the traditions and customs observed in our blessed Jordan of The Hashemites.

On its part, The Iftaa` Department calls on citizens to boycott such festivals which incur corruption to the country and its people.

The Department also calls on the official authorities to ban such events in order to maintain our orthodox faith and the integrity of the Jordanian people.

Moreover, the Department highly appreciates the statement issued by the Ministry of Interior banning such festivals and calling those in charge of them to account.

We beseech Allah, The Almighty, to avert our country all kinds of sins and trials be they seen, or unseen.

And all perfect praise is due to Allah, The Lord of The Worlds.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible for a woman to perform the obligatory prayer immediately after the adhan and before the Iqamah is performed in the mosque?

 

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Yes, it is permissible for a woman to perform the obligatory (Fard) prayer immediately after the Adhan (call to prayer) and before the Iqamah (call to commence prayer) is performed in the mosque. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the monetary value for the expiation of an oath (Kaffarat al-Yamin)?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The expiation for an oath (Kaffarat al-Yamin) consists of feeding ten (10) needy persons. This is estimated at 600 grams of rice per person. It is also permissible to pay its value in cash, which is estimated at one dinar (per person). And Allah the Exalted knows best.

Is it permissible to appoint a proxy for the sacrificial offering outside Jordan?

In the name of Allah; all praise is due to Allah, and peace and blessings be upon the Messenger of Allah.
 
It is permissible to appoint a proxy—whether an individual or a charitable organization—to perform the sacrificial slaughter (Udhiyah) on one’s behalf, even if it is carried out in a country other than that of the donor. This is conditional upon the proxy’s adherence to the established requirements of the Udhiyah, including the animal’s age, its freedom from physical defects, the designated timing of the slaughter, and the proper distribution of the meat.
However, it is preferable for the one offering the sacrifice to perform the slaughter personally, in order to attain the full reward and blessings of the act. And Allah (Exalted be He) knows best.