Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(61): "Dropping an Amount of Postponed Sale in return for Hasting in Payment"

Date Added : 29-11-2015

 

Resolution No.(61): "Dropping an Amount of Postponed Sale in return for Hasting in Payment"

Date: 7/5/1432 AH, corresponding to 18/7/2002

 

The Board received the following question:

What is the ruling of Sharia on dropping an amount of the postponed sale for hasting in paying the bank?

Answer: All the success is due to Allah

The Board is of the view that it is permissible for the bank to drop an amount of the due price of the Murabah in return for the postponed sale for the (asker) as it sees fit provided that it isn`t a regular procedure that it follows with every client, or was initially conditioned in the Murabaha contract, in order to avoid Riba (usury and interest). This is based on the opinion of the jurists who differentiate between a loan and a sale transaction: it is impermissible to drop the due amount of the loan for hasting in paying it.

However, it is permissible to drop the due amount of postponed sale for hasting in paying it as indicated by the later Hanafite jurists such as Abu Asso`ud Afandi and Ibn Abdeen. And Allah Knows Best. Note: kindly refer to resolution no. (56).

 

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Aldeen Attamimi

Dr. Wasif Al-Bakhri

           Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

 Dr. Yousef Ghizaan

    Sheikhb Sa`id Hijjawi

        Sheikh Na`iem Mujahid

              Sheikh Mahmood Shwayat

 

 

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on swearing a false oath by the Holy Quran?

Swearing a false oath by the Holy Quran dips the oath-taker in Hellfire, and one who had done so should turn to Allah in repentance, seek His forgiveness, give back rights to whom they belong, and pay the oath expiation.

What are the signs of Laylat al-Qadr?

It is said that among its signs are:
● A sense of peace and tranquility during the night.
● The sun rises on the following morning white and without strong rays.
However, one should not be preoccupied with searching for its signs at the expense of worship. Allah has hidden its exact date so that we strive in worship throughout multiple nights, ensuring that we attain its great reward.

Is the marriage contract considered valid if concluded at home by the marriage official (Ma`zon)?

Yes, it is valid as long as it is registered at the court.