Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(75): “Ruling on the System Applied by the Housing Fund of Jordan Phosphate Mines Company“

Date Added : 02-11-2015

 

Resolution No.(75): “System Applied by the Housing Fund of Jordan Phosphate Mines Company“

Date: 22/3/1425, corresponding to 12/5/2004 AD.

 

The Board received the following question:

What is the ruling of Islamic Sharia on the system applied by the housing fund of JPMC?

Answer: All success is due to Allah.

The Board is of the following view:

1- Loans granted by the above fund entail usurious interests as indicated in articles (9, 15, 16, 17, and 18) and this violates the rules of Sharia pertaining to the prohibition of usurious loans, for Allah Says in this regard: “but God hath permitted trade and forbidden usury.” {Al-Baqarah/2}.

2- Deducting (500fils) from the salary of every subscribing employee as a contribution for social solidarity is permissible according to Islamic Sharia, because it is based on cooperation which is promoted by Islam. Allah The Exalted Says in this regard {What means}: “Help ye one another in righteousness and piety, but help ye not one another in sin and rancour: fear Allah, for Allah is strict in punishment.” {Al-Mai`dah/2}.

3- Deducting (0, 0015) annually from the value of the loan (as an allowance for services provided by the fund and for social solidarity) isn`t permissible in Islamic Sharia because there lies the reason behind the prohibition of usury. However, it is permissible to deduct a specific, reasonable and fixed sum in return for administrative services of each loan, regardless of its amount and repayment span since the effort involved is the same. Nonetheless, there should be no mixing between the sum charged in return for administrative services and that charged for social solidarity.

4- Housing and life insurance of subscribers isn`t permissible in Sharia because it involves usury and gambling, which are classified as contracts of uncertainty and compulsion. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izzaldeen At-Tamimi
Dr. Ahmad Hilayel
Dr. Yousef Ghyzaan
Dr. Abdulsalam Al-Abbadi
Dr. Wasif Abdulwahaab
Sheikh Saeid Hijjawi
Dr. Mohammad Abu Yahia
Sheikh Nai`em Mujahid
Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh

 

 

 

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible to give multiple mudds (portions) of fidyah to a single person?

Yes, it is permissible to give multiple mudd of fidyah to a single person, because each day of fasting is considered an independent act of worship.

What is the ruling on someone who intends to travel to Jeddah for two days — must he enter iḥrām from his place of residence [i.e., before passing the mīqāt]?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey, it is unlawful for him to pass beyond his country's mīqāt (the designated boundary point for entering the state of iḥrām) without entering iḥrām. If he does so, he must return to the mīqāt to enter iḥrām from there, provided he has not yet begun performing the rites of the pilgrimage — in which case nothing further is required of him. However, if he does not return, he must offer a sacrifice (sheep/goat), to be distributed among the poor of the Ḥaram.
It is stated in at-Tanbīh fī al-Fiqh ash-Shāfi‘ī (p. 71): "Whoever, intending to perform the rites [of ‘Umrah or Ḥajj], passes beyond the mīqāt and enters iḥrām only after it, must offer a sacrifice. However, if he returns to the mīqāt before beginning any of the rites, the sacrifice is waived from him."
Accordingly: whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey must enter iḥrām at the mīqāt of his country through which he passes. Whoever fails to do so, passing beyond the mīqāt without entering iḥrām, and does not return, has sinned, and must repent to Allah, the Exalted; and he must offer a sacrifice, to be distributed among the poor of the Ḥaram. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on eating and drinking at night after making the intention? Is it necessary to renew the intention?

Eating and drinking at night, even after making the intention (for the next day), does not affect the fast, and it is not necessary to renew the intention after eating and drinking.